Kies voor zekerheid met een schenkingsverzekering
Je wil een deel van je roerend vermogen schenken aan je kinderen, kleinkinderen of andere geliefden, maar je hoopt natuurlijk de belastingdruk te minimaliseren – of zelfs helemaal te vermijden. In dat geval kan een schenkingsverzekering een interessante oplossing zijn.
Wanneer je roerende goederen schenkt, zoals een geldbedrag, geldt vanaf 1 januari 2025 de 5-jaar-regel (vroeger 3 jaar). Overlijd je binnen vijf jaar na de schenking, dan zijn er successierechten verschuldigd, die een aanzienlijk deel van de schenking kunnen opslorpen.
Tegen deze belasting kun je jouw nabestaanden beschermen met een schenkingsverzekering. Een andere mogelijkheid om successierechten te vermijden is om de schenking te registreren en onmiddellijk de schenkbelasting te betalen, eventueel bij de notaris of een registratiekantoor.
Wat is een schenkingsverzekering en waarom zou je die overwegen?
Een schenkingsverzekering is eigenlijk een overlijdensverzekering. De begiftigde (degene die de schenking ontvangt) sluit de polis af op het leven van de schenker (de verzekerde). Als de schenker binnen de afgesproken termijn (5 jaar) komt te overlijden, keert de verzekering een bedrag uit aan de begiftigde. Dit bedrag is bedoeld om de geschatte successierechten te dekken. De premie voor de verzekering is meestal veel lager dan het bedrag dat je aan schenkingsrechten zou moeten betalen.
Bijvoorbeeld: Bart wil 100.000 euro schenken aan Lucas, zijn petekind. Om ervoor te zorgen dat Lucas geen successierechten hoeft te betalen als Bart binnen drie jaar overlijdt, sluit Lucas een schenkingsverzekering af, waarvan hij de premie betaalt. Zo kan Lucas het geld gebruiken voor de financiering van zijn huis, zonder zich zorgen te maken over de successierechten. Mocht Bart overlijden binnen de vijf jaar, dan keert de verzekering het bedrag van de verschuldigde successierechten uit. Bovendien is de premie voor de verzekering vaak lager dan het bedrag aan schenkingsbelasting.
Hoeveel successierechten zijn er verschuldigd?
De omvang van de successierechten (of erfbelasting) hangt af van het gewest, de omvang van de schenking en de mate van verwantschap tussen de schenker en de begiftigde.
Let op!
Een overlijdensverzekering bevat altijd bepaalde uitsluitingen. Zo wordt het verzekerde bedrag vaak niet uitgekeerd als het overlijden het gevolg is van specifieke oorzaken. Vaak zal de verzekeraar een medische vragenlijst vereisen of zelfs een medisch onderzoek. In sommige gevallen volstaat een simpele “verklaring van goede gezondheid” met een paar vragen. Op basis daarvan kunnen bepaalde situaties worden uitgesloten.
Wens je meer informatie, of dit even persoonlijk bespreken? Dan bekijken we graag samen wat de beste optie is voor je persoonlijk dossier.