Alle wat je moet weten over het Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen (VAPZ)

Als zelfstandige ondernemer sta je vaak voor verschillende uitdagingen, waaronder het plannen van jouw financiële toekomst. Op pensioenleeftijd zal je wettelijk pensioen aanzienlijk lager zijn in vergelijking met werknemers en ambtenaren. Je bent dus grotendeels zelf verantwoordelijk voor het opbouwen van je eigen pensioenkapitaal. 

Het VAPZ, voluit het “Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen”, biedt jou een gestructureerde en fiscaal voordelige manier om dit kapitaal mee op te bouwen. Belangrijke voorwaarde hierbij is dat je als zelfstandige geniet van een belastbaar inkomen in België.

Blog - Alles wat je moet weten over het Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen (VAPZ)

Enkele voordelen van het VAPZ:

  • Opbouwen pensioenkapitaal: je bouwt een aanvullend pensioenkapitaal op om je levensstandaard te behouden na je pensioen.
  • Flexibiliteit: Het VAPZ biedt flexibiliteit in de keuze van het bedrag dat je wil sparen. Je kunt zelf beslissen hoeveel je maandelijks of jaarlijks wilt storten, afhankelijk van je financiële situatie en doelen. 
  • Bescherming: Sommige VAPZ-producten bieden ook aanvullende dekkingen, zoals een overlijdensdekking of een dekking bij arbeidsongeschiktheid. Dat zorgt voor extra financiële bescherming voor jou en je gezin. Door het gewaarborgd inkomen toe te voegen aan jouw VAPZ krijg je gemiddeld 35% korting op de premie van je gewaarborgd inkomen.
  • Fiscaal voordelig: +/- 50% van de gespaarde premie wordt gerecupereerd via jouw personenbelasting, je geniet dus van een heel mooi belastingvoordeel. *

Maximale VAPZ bijdrage

€ 3.965,77

Op niveau sociale bijdragen

(€ -812,98)

Op niveau personenbelasting

(€ -1.686,74)

Totaal belastingvoordeel

€ 2.499,72

Reële nettokost VAPZ

€ 1.466,05

* Het maximum te sparen bedrag in een VAPZ bedraagt voor 2024 € 3.965,77. Je kan tot 8,17% van jouw netto belastbaar inkomen storten met bovenstaand bedrag als maximum.

Ook een “Sociaal VAPZ” bestaat. Hierbij mag je iets meer sparen dan bij een gewone VAPZ, nl. tot 9,4% van jouw netto belastbaar inkomen met een maximum van € 4.562,82 voor 2024. Hierbij wordt echter 10% van jouw gespaard bedrag afgehouden om te genieten van een solidariteitsluik (=extra dekkingen). We vinden het SVAPZ dus minder interessant gezien een kleine meerwaarde

Welke beleggingsstrategie kies je best voor je VAPZ?

Het geld dat je in een VAPZ spaart, wordt belegd en groeit doorheen de tijd, waardoor je bij pensionering kunt genieten van een extra inkomen bovenop het wettelijk pensioen. 

In een VAPZ-formule dient de verzekeringsmaatschappij voor kapitaalgarantie te zorgen. Dat gebeurt in een Tak21 formule, met gewaarborgd rendement en winstdeelname. 

Echter, bestaat er sinds kort ook een formule waarbij een beperkt deel van de spaarpremie in Tak23 fonds(en) wordt geïnvesteerd in aandelen en/of obligaties, wat een potentieel hoger rendement en eindkapitaal biedt.

Kan opgebouwd pensioenkapitaal vervroegd opgevraagd worden?

Nee, dat is niet meer mogelijk. Indien gewenst kan er wel een voorschot opgevraagd worden van ongeveer 60% (tot 90% afhankelijk van de maatschappij) dat enkel en alleen kan gebruikt worden voor de aankoop of verbouwen van vastgoed binnen de EER.

Op welke manier wordt jouw VAPZ uitgekeerd op de einddatum?

Op het pensioenkapitaal dat u ontvangt is een bijdrage van 3,55 % voor de ziekte- en invaliditeitsverzekering  (ZIV-bijdrage), plus de solidariteitsbijdrage van maximum 2% verschuldigd. 

Het kapitaal wordt daarna onder de vorm van een fictieve rente belast. Het betreft een percentage van het ontvangen kapitaal dat je aangeeft via de afrekening van jouw personenbelastingen.

Conclusie: VAPZ is een verzekeringscontract dat je een mooi belastingvoordeel biedt en kan volledig op maat opgesteld worden. Doorheen de tijd kan je aanpassen waar nodig.

Wens je meer informatie, of dit even persoonlijk bespreken?

Neem gerust contact met ons op.