Geef je gezin financiële zekerheid bij jouw overlijden

Erover praten is niet leuk, maar wel nuttig. Als jij overlijdt, komt er boven op de emotionele dreun ook een financieel verlies. Jouw inkomen valt immers helemaal weg. Denk daarom goed na over een overlijdensverzekering.

Wa na overlijden

In veel gezinnen zijn beide partners werkzaam om de gewenste levensstandaard te behouden. Het abrupte verlies van één inkomen door een overlijden kan, naast het emotionele verdriet, een zware financiële last veroorzaken.

Want:

  • Wie zal de lopende leningen terugbetalen?
  • Wie zal de levensstandaard van je gezin garanderen?
  • Wie zal de studies van je kinderen betalen?
  • Kan je partner de lopende vaste kosten alleen betalen op korte en op lange termijn?

Een overlijdensverzekering helpt onvoorziene schommelingen in het budget te vermijden en vooral, de levensstandaard van je partner en je kinderen op peil te houden.

We bespreken hieronder 2 mogelijkheden, in casu de schuldsaldoverzekering en de aparte (aanvullende) overlijdensverzekering.

Tip: je kan de premie van een aanvullende overlijdensverzekering via jouw vennootschap betalen, denk er dan wel aan om het te verzekeren bedrag te bruteren.

Schuldsaldoverzekering

Deze verzekering zorgt ervoor dat bij overlijden de aflossing van het woonkrediet (geheel of gedeeltelijk) wordt afbetaald, rechtstreeks aan de bank. Hoewel het niet wettelijk verplicht is, sluiten de meeste gezinnen die een hypotheek afsluiten zo’n verzekering af. Vaak wordt dit ook door banken als voorwaarde gesteld voor het verstrekken van een lening.

Tip: bij een investeringskrediet in de vennootschap wordt door de bank veelal geen schuldsaldoverzekering vereist, maar dat betekent dan ook dat bij een overlijden van de zaakvoerder het ontleende kapitaal wel moet terugbetaald worden door de vennootschap. Denk er dus aan om dit risico mee in kaart te brengen in uw persoonlijk financieel plan, en indien nodig actie te ondernemen.

Overlijdensverzekering

Met deze verzekering wordt een vooraf bepaald kapitaal in 1 keer uitgekeerd aan de nabestaanden wanneer de verzekerde komt te overlijden. Je kiest volledig zelf hoe de verdeling aan jouw erfgenamen verdeeld wordt (via de begunstigingsclausule). De hoogte van het verzekerde bedrag bepaal je zelf, waarbij geldt: hoe hoger het bedrag, hoe hoger de premie. De premie is daarnaast ook afhankelijk van jouw leeftijd, gezondheid, rookgedrag en meer. Afhankelijk van het verzekerde bedrag en andere factoren kan een medische keuring vereist zijn, of slechts een eenvoudige gezondheidsverklaring

Tip: Profiteer van je goede gezondheid en je leeftijd. Denk eraan een overlijdensverzekering af te sluiten nu je in goede gezondheid bent en kies voor de langst mogelijke looptijd: sommige ziektes kunnen, bij laattijdig afsluiten, je premie verhogen of het afsluiten van je levensverzekering zelfs helemaal verhinderen.

Praktisch

Hoeveel kapitaal je aanvullend dient bij te verzekeren, en op welke manier je dit best in elkaar steekt, is werk voor specialisten.
Heel wat factoren spelen namelijk een rol, denk maar aan:

  • Is er al een schuldsaldoverzekering voor bv. de gezinswoning?
  • Wat met het reeds opgebouwde vermogen privé?
  • Is er een vennootschap
  • Hoeveel kinderen zijn er, en hoe oud zijn ze?
  • Hoeveel bedragen de levensstandaard / vaste kosten van jouw gezin?
  • Enz.

Denk vooruit en sluit indien nodig een aanvullende overlijdensverzekering op maat af, en bescherm jezelf en je geliefden tegen de financiële gevolgen van een tragisch verlies.