Waarom je verzekeringen afsluit bij een onafhankelijke makelaar

Tegenwoordig leggen de grootbanken verschillende voorwaarden op om een lagere rentevoet aan een hypothecaire lening te kunnen koppelen. Zo vragen de banken, naast het krediet, bijvoorbeeld ook een autoverzekering of een pensioenplan bij hen af te sluiten. Alleen dan zou deze lagere rentevoet mogelijk zijn. 

We hebben deze stelling voorgelegd aan Kristof Pintens, die meer dan 10 jaar specialisatie heeft in hypothecaire kredieten en vastgoedfinanciering. Hij runt op dit moment een eigen Immotheker Finotheker filiaal in Berchem.

Verzekeringsmakelaar

“In een klassiek model zien we dat banken kredieten meestal koppelen aan een brand- en/of schuldsaldoverzekering. Maar tegenwoordig koppelen ze ook autoverzekeringen, pensioenplannen, IPT’s en dergelijke aan een krediet om toch maar een betere rente te kunnen aanbieden. Maar die lagere rente komt aan het einde van de rit niet voordeliger uit, integendeel zelfs.

Om zijn stelling te staven bracht Kristof een cijfervoorbeeld mee, zoals je hieronder ziet. 

Praktijkvoorbeeld brandverzekering

Deze cijfers tonen het verschil in verzekeringspremies voor een brandverzekering, afgesloten bij een onafhankelijke verzekeringsmakelaar (waar je vrije keuze hebt) en een grootbank (waar je geen vrije keuze hebt). 

We zien dat de verschillen wel degelijk oplopen. Bij een onafhankelijke verzekeringsmakelaar heb je de vrijheid om af en toe van verzekeraar te wisselen, op basis van hun premies en voorwaarden.

In dit voorbeeld heeft dat op 30 jaar geleid tot een verschil van €16.000, wat significant is. Dus enkele centiemen verschil in rente heeft niet altijd een positief effect op de lange termijn. En dan spreken we nog niet over de verschillen in autoverzekering, het bijsturen van pensioenplannen, een gewaarborgd inkomen, … 

TIP: Kijk bij het afsluiten van een hypothecaire lening dus niet alleen naar de rentevoet, maar ook naar alle (verplichte) gekoppelde verzekeringen en voorwaarden. 

Heb je daar vragen over, of wil je samen deze berekening voor jouw verzekeringen maken? Contacteer ons! 

Deze info deelde Kristof als onderdeel van ons gesprek over vastgoedfinanciering. Benieuwd naar welke 4 manieren Kristof aanhaalt om vastgoed vandaag de dag te kunnen financieren? Beluister en bekijk dan het volledige gesprek.