Alles wat je moet weten over het SUI generis-statuut als startende HAIO of ASO

Gefeliciteerd met het afronden van je basisopleiding!! Je staat nu voor een boeiende medische carrière en koos ervoor te starten als HAIO of ASO. Belangrijk te weten is dat je als startende HAIO of ASO onder het SUI generis-statuut valt. Maar wat houdt dit nu precies in en wat zijn jouw rechten en plichten? In dit artikel geven we je een overzicht van wat je hierover moet weten.

je rechten en plichten? In dit artikel geven we je een overzicht van alles wat je moet weten over het sui generis-statuut.

SUI generis-statuut

Wat is het SUI generis-statuut?

Het SUI generis-statuut is een speciaal statuut voor artsen in opleiding. Je zal tijdens jouw opleiding onder het loontrekkend statuut vallen. Hierdoor zal je een loon ontvangen alsook een gedeeltelijke sociale bescherming. Onder deze sociale bescherming valt oa een ziekte- of invaliditeitsuitkering, kinderbijslag, kraamgeld, moederschapsrust en omstandigheidsverlof.

Toch zijn er ook enkele beperkingen verbonden aan dit statuut. Zo bouw je tijdens je opleiding geen wettelijke pensioenrechten op en zal je, ondanks het loontrekkend statuut, geen recht hebben op vakantiegeld, palliatief verlof of ouderschapsverlof. Er wordt eveneens geen werkloosheidsuitkering toegekend indien je jouw stageplaats zou verliezen.

Waarom jezelf als beginnende arts goed informeren?

Je specialisatie en stagecontract bepalen hoe goed je beschermd bent. Als startende HAIO zal SUI jouw werkgever zijn. Als ASO daarentegen hangen je contractvoorwaarden af van je stageplaats en waar je aanvaard bent.

Beide contracten verschillen aanzienlijk waardoor je dus best beroep doet op iemand met de juiste expertise.

Infinia brengt samen met jou, je persoonlijke situatie in kaart. Op basis daarvan detecteren we hiaten en zetten er de passende verzekeringsformules tegenover. Zo kies je van bij de start voor een optimale bescherming en een constructieve vermogensopbouw en kan je jezelf focussen op gemoedsrust en jouw professionele dromen.

Verlies je jouw stageplaats, dan krijg je geen werkloosheidsuitkering. Om deze beperkingen op te vangen, is het belangrijk om jezelf extra in te dekken voor onvoorziene omstandigheden.

Laat je niet verrassen als startende arts en krijg expertadvies!

Ben je een startende HAIO of ASO en wil je meer informatie over de stappen die je moet ondernemen? Schrijf je dan nu in voor één van onze infosessies.